home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
3-án mind a három választás egyformán fontos
Kartali Róbert
2022.03.30.
LXXVII. évf. 13. szám
3-án mind a három választás egyformán fontos

Az emberek érzik a választás tétjét, részesei kívánnak lenni, és befolyásolni akarják azt — emelte ki a kampányidőszakban tapasztaltakat Pásztor István. A VMSZ elnöke a szerda reggel megtartott kampányértékelő sajtótájékoztatóján elmondta, eddig mintegy 318 kampányrendezvényt bonyolítottak le, de a csütörtök éjfélkor kezdődő kampánycsendig ez a szám eléri majd a 330-at is. Kiemelte, egy dinamikus, sok helyszínes, hatékony kampányt terveztek a valós térben, és ezeknek a céloknak meg is tudtak felelni, a tapasztalatok alapján pedig a kampány jó hangulatban zajlott le.

Ez egy összetett kampány volt, mert három választást kellett fölvezetni. Három választásról kellett beszélni, a magyarországi parlamenti választásról, az itteni előre hozott parlamenti választásról és az elnökválasztásról — összegezte Pásztor István, hozzátéve, hogy a VMSZ-nek a kezdetektől fogva kialakult álláspontjai voltak ezekkel a választásokkal kapcsolatban, és a kampány során a választás tétjét hangsúlyozták. A választás tétje pedig az, hogy azt, amit elkezdtek, folytatni tudják-e, vagy pedig szétporlik a sikertelen választás eredményeképpen.

— Az emberek pontosan érzik a választás tétjét, nem kellett őket a választás fontosságáról meggyőzni, azt tapasztaltuk, hogy partnereink ebben az erőfeszítésben. Partnerek abban, hogy fenntartsuk ezt az erőteret, amelyik azt teszi lehetővé, hogy az elkövetkező években is a vajdasági magyar közösség az egyik nyertese legyen azoknak a folyamatoknak, amelyek tartanak. Mindenki számára világos, hogy nagyon összetett körülmények között élünk, és mindenki számára világos, hogy egy erőteljes politikai képviselet nélkül sokkal kisebb az esélye annak, hogy jó döntéseknek a meghozatalát tudjuk befolyásolni és elérni. Elmondtuk, hogy mind a három választás egyformán fontos, és csak akkor lehetünk elégedettek, ha mind a három választáson jól fogunk teljesíteni. Nem kellett az embereket túlságosan győzögetni, mert értik és pontosan tudják, hogy mi történt az elmúlt tíz évben, és pontosan tudják, hogy ennek az elmúlt egy évtizednek ki milyen szereplője volt, és kinek a szerepvállalása és a teljesítménye milyen mértékben befolyásolta azokat a folyamatokat, amik mögöttünk vannak.

A VMSZ elnöke a párt várakozásaival kapcsolatban elmondta, hogy azok nem változtak a kampány során. Azt várják, hogy Magyarországon a Fidesz—KDNP fog győzni, és negyedik alkalommal fogja folyamatában kormányozni Magyarországot.

— Ez nemzetpolitikailag is fontos, szomszédságpolitikailag is fontos, és térségpolitikailag is hihetetlenül fontos. Mi a magunk részéről megtettünk mindent annak érdekében, hogy hozzájáruljunk a magyarországi választás sikeréhez és hozzájáruljunk a Fidesz győzelméhez. Világosan kampányolva buzdítottuk az embereket arra, hogy éljenek a szavazati jogukkal, és arra buzdítottuk őket, hogy a Fideszre szavazzanak. Eddig a szavazati joggal rendelkezők több mint 65 százaléka élt a szavazat jogával, és juttatta vissza a borítékját. Hétvégéig ez a szám meg fogja közelíteni a 75 százalékot. Ami pontosan azt húzza alá, amit mondok, hogy az emberek érzik a választásnak a tétjét, és részesei kívánnak lenni, és befolyásolni akarják. A VMSZ az előre hozott parlamenti választáson saját név alatt teljes listával vesz részt, arra buzdítottuk a szavazókat, hogy a 3-as számot karikázzák be a szavazócédulán, ami pedig az elnökválasztást illeti, a kezdetektől fogva erőteljesen kampányolunk annak érdekében, hogy a vajdasági magyar szavazók, akik odafigyelnek arra, amit mondunk, a 6-os számot karikázzák be a mostani köztársasági elnök neve előtt. Az az érdekünk, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségnek egy erőteljes parlamenti képviselete legyen, és az az érdekünk, hogy az elnökválasztáson a mostani köztársasági elnök az első fordulóban győzzön.

Pásztor István a VMSZ várható teljesítményét illetően elmondta, hogy nem mandátumszámban, hanem a legitimitás szintjén gondolkodnak.

— Azt szeretnénk, ha egy hasonló szintű legitimitása lenne a Vajdasági Magyar Szövetségnek, mint amit két évvel ezelőtt megszerzett, ez szavazatszámban olyan 70-75 000 szavazatot jelent. Azt látjuk a kampány alapján, hogy ennek a szavazatszámnak az elérése lehetséges, ezt céloztuk meg. Utána látni fogjuk, hogy ez mandátumban mit fog jelenteni, ez már nemcsak a szavazatszámtól függ, hanem a különböző egyéb más körülményektől és tényektől is. Mindent összevetve azt gondolom, hogy egy sikeres kampányon vagyunk túl.

A VMSZ elnöke továbbá arról is beszélt, hogy a következő napokban mindent megtesznek annak érdekében, ami a törvényes kereteken belül lehetséges, hogy maximalizálják a szavazatokat a magyarországi választáson, az itteni előre hozott parlamenti választáson és a köztársaságielnök-választáson is. Hozzátette, még a szavazás napján is a törvényes kereteken belül mindent megtesznek a mozgósítás hatékonysága érdekében.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..