home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
3,8 kilométer szennyvízcsatorna
G. J.
2006.04.26.
LXI. évf. 17. szám
3,8 kilométer szennyvízcsatorna

A csókai Művelődési HázA csókai helyi közösség területén élő polgárok már évtizedek óta fizetik a helyi hozzájárulást, tehát megszokott dolognak számít, hogy adóznak a település fejlesztésére. A legutóbbi pótadót 2001 elején szavazták meg, és április 30-án jár le. 2001. május 1-jétől tavaly...

A csókai Művelődési Ház

A csókai helyi közösség területén élő polgárok már évtizedek óta fizetik a helyi hozzájárulást, tehát megszokott dolognak számít, hogy adóznak a település fejlesztésére. A legutóbbi pótadót 2001 elején szavazták meg, és április 30-án jár le. 2001. május 1-jétől tavaly december végéig összesen 32,8 millió dinár gyűlt össze ebből a forrásból. Az összeg legnagyobb része a dolgozók személyi jövedelméből származott, összesen 23 millió dinár, a nyugdíjasok 8,7 millió dinárt fizettek be, a többi a földtulajdonokból folyt be.
A helyi járulék teljes bevételének felét, 16,3 millió dinárt az utcák csatornázására fordította a helyi közösség a Munkás, a Voja Vojvodiæ, az Elesett harcosok, a Boris Kidriè és a Moša Pijade utcákban összesen 3840 méter hosszúságban. A pénzből elkészült az urbanizációs és főterv a munkálatok folyatására a Petar Drapšin, a Branko Radièeviæ, a Makszim Gorkij, a Vuk Karadžiæ, a Zentai, a Bánáti utca egyes szakaszaira. Az eltelt periódusban a város utolsó utcája is aszfaltburkolatot kapott, a Branko Radièeviæ utca egy részére, a Moša Pijade utcától a Tito marsall utcáig új koptató aszfaltréteget húztak, és a nyílt esővíz elvezető csatornát is rendbe hozták. Az aszfaltozására 1,24 millió dinárt költött a helyi közösség. Az ivóvízellátás korszerűsítésére 2004-ben 381 563 dinárt különített el a helyi közösség. Négy klórozó berendezést vásároltak, kijavították az elektromos vezetékeket, és villámhárítót állítottak
fel a pumpaházon. Csóka egyik szégyenfoltja volt a temető melletti nagygödör, amelynek nemrégiben rendezték a környékét. Ebben és a halasításban segédkezett a sporthorgász-egyesület is. Erre a célra a helyi hozzájárulásból több mint félmillió dinárt használtak fel.
Az elmúlt ötéves időszakban a csókai helyi közösség a helyi hozzájárulás eszközeiből az amatőr művelődési tevékenységekre 1,6 millió dinárt különített el, a sportra fordított támogatás nagysága pedig elérte a 3,86 millió dinárt. 2,87 millió dinár jutott az óvodának, az iskolának és az egészségháznak, a művelődési háznak viszont korszerű hangosítási berendezést vásároltak, és hangstúdió épült 2,5 millió dináros összegben. A helyi közösség működésére, a szakszolgálat fenntartására 2,78 millió dinárt szántak.
Újabb helyi járulék - tíz évre
A községi képviselő-testület határozata alapján a csókai helyi közösségben az új helyi járulékot 2006. május 1-je és 2016. április 30-a közötti tízéves időszakra vezetik be. A tervek szerint ebben a periódusban 120 millió dinár kerül majd a kasszába.
A számítások alapján tíz év alatt be tudják fejezni a szennyvízcsatorna kiépítését az egész település területén. A hálózat teljes hossza 15 kilométer lesz, 750 háztartás kapcsolódhat majd rá. A csatornázásra a helyi hozzájárulás 60 százalékát különítenék el, de donációkra is pályáznak. Az utcák mindegyike aszfaltozott, de még nincs mindenhol betonjárda, amit szintén pótolni szeretnének. A vízvezeték-hálózat megújításra vár, mivel a nagyobb része több évtizeddel ezelőtt került a földbe. Az előkészületekre, valamint a szükséges dokumentációra 3 millió dinárt irányoztak elő. A művelődésre (Móra Ferenc Művelődési Egyesület, Szent Száva Művelődési Egyesület, Orpheus Teather, Thália, könyvtár, Művelődési és Oktatási Központ) 6,6 millió dinár gyűlik majd össze, a sportszervezetek 15 millióra számíthatnak. Új kategória a szociális védelem, amelyre 4,2 millió dinárt szánnak. A helyi hozzájárulásból 3 millió dinárt osztanak szét a társadalmilag hasznos tevékenységet folytató civil szervezetek között, amelyeknek megfelelően előkészített programot és részletes indoklást kell benyújtaniuk. A Művelődési Házban az elkövetkező egy évtizedben esedékes karbantartásra 3,6 millió dinárt terveznek elkölteni. A szakszolgálat a helyi közösség tanácsával karöltve azon fáradozik, hogy a polgárok pénzét a legcélszerűbben használják fel. A két foglalkoztatott, a bizottságok és a munkatestületek, valamint a helyi közösség egyéb szervei a munkájuk költségeire a pótadó 9,5 százalékát (11,4 millió dinárt) használhatnak fel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..